Zalety fasolki szparagowej
Zawarte w warzywie witaminy oraz minerały usprawniają funkcjonowanie całego organizmu oraz wzmacniają jego odporność. Badania wykazały, że regularnie spożywana fasolka szparagowa może przyczynić się również do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów. Spore ilości beta-karotenu, antyoksydantów oraz flawonoidów sprawiają, że warzywo doskonale wpływa na naszą skórę. Substancje te zapewniają skórze jędrność, a także opóźniają jej starzenie się. Fasolka szparagowa nie pozostaje również bez wpływu na serce oraz układ krążenia.
Trudno się dziwić, skoro znajdziemy w niej pokaźne ilości potasu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B, a także przeciwutleniaczy. Wszystkie te substancje mają dobroczynny wpływ na serce, układ krążenia oraz krew. Wykazują również zdolność zmniejszania poziomu złego cholesterolu we krwi. Poniżej kilka przepisów na dania z fasolką szparagową.
Z papryką i czosnkiem
Składniki: 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 ostra papryka, 500 g fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków), 1 garść bazylii, sól, pieprz.
Wykonanie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, smażymy pół minuty, tak by się nie przypalił. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ siekamy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w paseczki. Dusimy warzywa przez minutę, dodajemy fasolkę i szczyptę soli. Dusimy jeszcze ok. 10 min, by fasolka pozostała jędrna. Wrzucamy garść posiekanej bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem.
Z tuńczykiem
Składniki: 30 dag zielonej fasolki szparagowej, 2 łyżki oleju, 1 ząbek czosnku, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 łyżeczka sosu sojowego (jasnego), 1/3 szklanki bulionu mięsnego, sól, pieprz, cukier.
Wykonanie: Strąki fasolki płuczemy i przekrawamy na pół. Na rozgrzanym oleju chwilę smażymy zmiażdżony czosnek i wkładamy tuńczyka. Następnie dodajemy fasolkę, sos sojowy, cukier, pieprz i sól do smaku. Smażymy 2-3 min, podlewamy bulionem i dusimy jeszcze ok. 5 min, często mieszając. Potrawę podajemy gorącą.
Jajecznica z fasolką szparagową
Składniki: 400 g ugotowanej fasolki szparagowej, 50 g masła, 1 mała cebula, 5 jajek, natka pietruszki, sól, pieprz.
Wykonanie: Fasolkę gotujemy do miękkości. Na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, wlewamy roztrzepane jajka. Smażymy, aż będą lekko ścięte, dodajemy fasolkę, mieszamy. Podajemy posypane natką pietruszki, letnie lub zimne.
HAH