Zdobywają wiedzę i doświadczenie
W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych zorganizowano spotkanie ph. „Praktyki zagraniczne drogą do sukcesu zawodowego”. Sala gimnastyczna pękała w szwach, a bohaterów tego dnia było kilkunastu. Wszyscy oni wcześniej uczestniczyli w zagranicznych praktykach zawodowych, które od 2013 r. realizowane są w ramach projektu „Erasmus+”.
– Byliśmy pierwszą szkołą ponadgimnazjalną w powiecie garwolińskim, która zaczęła stosować takie praktyki w zakresie kształcenia zawodowego – mówi dyrektor Ewa Flaga. I dodaje: – Pomyśleliśmy, że dobrze byłoby włączyć się w inicjatywę KE. W całej Unii Europejskiej jest ponad 500 szkół, które od 5 do 9 grudnia organizowały imprezy związane z promocją praktyk i staży zagranicznych. Wśród tych placówek był ZSP nr 2.
Wszystko zaczęło się w 2013 r., kiedy ośmioro uczniów technikum budownictwa i żywienia wyjechało na praktyki do Niemiec. – W projekcie „Erasmus+” wzięło udział 35 osób. Młodzież z technikum żywienia pracowała w hotelach jako kelnerzy bądź kucharze, a technikum budownictwa – przy pracach wykończeniowych szkolnych budynków lub innych obiektów użyteczności publicznej – zdradza Adam Wyskwar, wicedyrektor ZSP nr 2.
Jak wspominają uczniowie, praktyki były dla nich cennym doświadczeniem. – Nauczyłem się wiele o kuchni niemieckiej, francuskiej i hiszpańskiej – przekonuje Łukasz Makulec. Z kolei Monika Kosmala i Paulina Brych pracowały na budowach. – Przede wszystkim uświadomiłam sobie, co tak naprawdę mogę, a czego nie. Sprawdziłam, w czym jestem dobra, a w czym nieco słabsza – opowiada Monika. – Zobaczyłyśmy, co to znaczy ciężka praca – podkreśla Paulina.
W tym roku szkolnym placówka przystąpiła do kolejnego unijnego projektu Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. W jego ramach do Niemiec wyjadą trzy grup młodzieży. W sumie 46 uczniów technikum budowlanego, żywienia oraz, po raz pierwszy, zasadniczej szkoły zawodowej.
Waldemar Jaroń