Ogród obfitości
Placówka z Mostowa w gminie Huszlew (pow. łosicki) znalazła się w gronie 32 laureatów VII edycji konkursu, zorganizowanego na skalę całej Polski. – Nasz projekt jest kontynuacją i rozwinięciem poprzedniego działania, realizowanego we wcześniejszej edycji. W kwietniu tego roku założyliśmy szkolny ogródek warzywno-ziołowy w doniczkach. Zasiane m.in.: rzeżucha, szczypior i bazylia były wykorzystywane do kanapek. Ponadto zorganizowaliśmy zbiórkę makulatury i zużytego sprzętu rtv/agd, sprzątaliśmy świat, zbieramy zużyte baterie. Za zgromadzoną makulaturę pozyskujemy do naszej placówki ręczniczki jednorazowe i papier toaletowy – wyjaśnia dyrektor szkoły Elżbieta Ołdachowska.
Z mostowskich włości
Celem, jaki przyświecał twórcom projektu „Ogród obfitości z Mostowskich włości”, była głównie edukacja prozdrowotna oraz integracja społeczna lokalnego środowiska z otoczeniem szkoły. Ale nie tylko. – Zdecydowaliśmy się również na wykorzystywanie rodzimych, uprawianych na naszym terenie owoców i warzyw do przygotowania zdrowych, smacznych i tanich posiłków, dzięki czemu staramy się zapobiec problemowi niedożywienia dzieci mieszkających na wsi. Dbamy także o środowisko naturalne – wymienia E. Ołdachowska, jednocześnie wspominając o ciekawych inicjatywach, w których szkoła bierze udział na co dzień i które sama organizuje: – Nasi uczniowie zaprezentowali swoje talenty muzyczne podczas festiwalu piosenki o zdrowiu, powołanym przez powiatowego inspektora sanitarnego w Łosicach. W maju zorganizowaliśmy również Sportowy Festyn Rodzinny, połączony z występami naszych dzieci, konkurencjami sportowymi dla rodziców i maluchów oraz smacznym i zdrowym poczęstunkiem. W czerwcu, z okazji Dnia Dziecka, wszyscy uczniowie wraz z nauczycielami pojechali na wycieczkę do Nałęczowa i Kazimierza Dolnego – tam dzieci oprócz rejsu statkiem po Wiśle i podziwiania atrakcji turystycznych, zjadły obiad w jednej ze stu najlepszych restauracji w Polsce.
Rozrywka i nauka
Na konsumpcji jednak nie poprzestano. Obiad poprzedziła bowiem lekcja sovior-vivre’u, dzieci dowiedziały, do czego służy serweta i poszczególne sztućce oraz w jaki sposób się nimi posługiwać. Poznały także wiele innych zasad prawidłowego zachowania się przy stole.
Ponadto 17 czerwca odbyło się „Święto Truskawki”, w czasie którego dzieci samodzielnie przygotowywały wiele smakołyków z tych pysznych owoców. Rozstrzygnięto również szkolny konkurs plastyczny „Truskawkowy Świat”, w którym podopieczni, z pomocą swoich wychowawców, rodziców i pracowników szkoły, stworzyli wspaniałe „owocowe” prace.
– Bardzo cieszymy się, że udało się nam otrzymać dofinansowanie projektu. Dzięki otrzymanym środkom finansowym nasze dzieci po raz pierwszy w życiu miały okazję korzystać z wielu atrakcji, które tak normalnie nie byłyby dla nich dostępne – zaznacza E. Ołdachowska.
GU