Zdrowie w praktyce
Zdrowa dieta to nic innego jak sposób żywienia z wykorzystaniem sezonowych produktów rodzimych, najlepiej uprawianych w sposób ekologiczny. Regularnie spożywane posiłki powinny obfitować w produkty o niskim stopniu przetworzenia, sporządzane w oparciu o zasady racjonalnej, pełnowartościowej kuchni. =
Jaka jest nasza wiedza w kwestii zdrowego żywienia? Czy Polacy są świadomymi konsumentami?
Wiedza wielu z nas na temat zdrowego odżywiania jest często bardzo chaotyczna, oparta o obiegowe opinie bądź przesądy, które nie mają poparcia w rzeczywistości. Są tacy, którzy wolą nie mieć świadomości, twierdząc, że tak jest wygodniej i przyjemniej, bez zbędnych stresów, a przecież „i tak od czegoś trzeba umrzeć…”. Kolejną grupę stanowią ludzie, którzy choć mają bogatą wiedzę na temat zdrowego odżywiania, wykorzystują ją tylko do podniesienia swojego prestiżu wśród znajomych, udzielania porad, zdobywania nagród, np. na olimpiadach czy konkursach. Hołdując zasadzie „sztuka dla sztuki”, nie stosują jej jednak na co dzień. Na szczęście nie brakuje również świadomych konsumentów, którzy posiadając elementarną wiedzę na temat racjonalnego odżywiania, starają się ją stosować w praktyce. Ponadto wciąż się dokształcają, uczestnicząc w szkoleniach, wykładach czy warsztatach kulinarnych.
Zmiana nawyków żywieniowych wymaga niewątpliwie silnej woli i konsekwencji. Tymczasem codzienne życie społeczeństwa zdominował pośpiech. Zamiast „tracić” czas na przygotowanie posiłków z wykorzystaniem nieprzetworzonych produktów, przeciętny Polak woli – co poniekąd zrozumiałe – sięgać po gotowce…
To kwestia ustalenia priorytetów i zaplanowania działań. Żyjąc w pośpiechu, często zaniedbujemy podstawowe potrzeby organizmu. Efekt to niedobory czy nadmiary żywieniowe będące jedną z głównych przyczyn spadku odporności, powstawania i rozwoju licznych schorzeń, począwszy od niewinnych katarów, poprzez zapalenie płuc, anginę, na nowotworze kończąc. Planowanie jest ogromną oszczędnością czasu. Warto więc „tracić” go na ustalenie codziennego menu i przygotowanie zdrowych posiłków, gdyż zaprocentuje to w przyszłości zdrowiem – mniej wizyt u lekarza, mniej wydatków na leki, brak zwolnień lekarskich.
Mamy postanowienie, by tuż po świętach czy od nowego roku zmienić swoje nawyki żywieniowe. Od czego powinniśmy zacząć?
Pierwszy krok to weryfikacja swojego jadłospisu, ustalenie, które nawyki są nieprawidłowe, i zaplanowanie etapów zmian. Nieocenione jest tu wsparcie dietetyka, który pomoże przeanalizować nasz styl życia oraz dostrzec błędy żywieniowe, a przy tym podpowie, jak zaplanować i wdrożyć zmiany korzystne dla zdrowia.
Zima to szczególny czas dla naszego organizmu. Jaką dietą powinniśmy wspierać jego odporność?
Podstawą są trzy ciepłe posiłki dziennie. Dzień zaczynamy od pożywnego śniadania składającego się z ciepłej zupy na bazie kaszy i warzyw lub kasz oraz suszonych owoców. Na obiad wybieramy ciepłą pożywną zupę, uzupełnieniem powinno być drugie danie przygotowane z wykorzystaniem grubych kasz i warzyw. Kolacja z kolei również powinna być ciepła – możemy odgrzać po prostu to, co pozostało nam z obiadu.
Wśród produktów polecanych na zimową porę roku na plan pierwszy wysuwają się kasze, w szczególności kasza jaglana, najlepiej – z uwagi na działanie rozgrzewające – prażona przed gotowaniem. Jagła korzystnie działa na organizm – dzięki właściwościom alkalizującym odkwasza go, przez co wzmacnia naszą odporność na infekcje, a nawet pomaga je zwalczyć. Ponadto zalecane jest w tym okresie sięganie po rozgrzewające przyprawy, takie jak imbir, pieprz cayenne czy cynamon. Stosujmy je jednak z umiarem, gdyż wykorzystywane w dużych ilościach wywołują efekt przeciwny. Jako antidotum na przeziębienia polecam zamiast herbaty rozgrzewający napar z plasterka imbiru oraz czosnek – jako dodatek do potraw bądź w postaci syropu sporządzonego z dodatkiem miodu.
Książka pt. „Przepisy na zdrowie!” to owoc Pani wieloletnich doświadczeń w kwestii zdrowego żywienia. Poradnik zawiera m.in. gotowe zestawy dań głównych, śniadaniowych, przepisy na zupy i sosy. Czytelnicy odnajdą w nim również omówienie zasad komponowania posiłków czy obróbki cieplnej warzyw. Co skłoniło Panią do przelania wiedzy na papier?
Inspiracją do wydania książki było przede wszystkim poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, czy istnieje dieta odgrywająca istotną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób nękających współczesnego człowieka. Drogą ku temu stało się organizowanie wykładów i warsztatów kulinarnych. Uczestnicy prowadzonych przeze mnie spotkań często dopytywali o powstanie poradnika, w którym byłyby sformułowane zalecenia oraz zawarte proste przepisy kulinarne, pozwalające na wdrożenie instrukcji w praktyce. Książka „Przepisy na zdrowie” jest odpowiedzią na oczekiwania osób żywo zainteresowanych kwestią zdrowego odżywiania.
Dziękuję za rozmowę.
Beata Mońka – dietetyk, nauczyciel, absolwentka wydziału żywienia człowieka SGGW w Warszawie, matka trzech synów i szef kuchni w swoim domu. Od wielu lat pasjonuje się zagadnieniami wpływu odżywiania i trybu życia na zdrowie człowieka. Swoją wiedzę i doświadczenie z powodzeniem wykorzystuje w poradnictwie z zakresu profilaktyki oraz dietetycznego leczenia chorób dzieci i dorosłych, m.in. cukrzycy, otyłości, chorób serca, alergii, nowotworów. Doradza także kobietom w ciąży i karmiącym. Prowadzi wykłady oraz organizuje warsztaty kulinarne.
Książkę „Przepisy na zdrowie!” można zamówić przez internet: www.przepisynazdrowie.com, przepisynazdrowie@gmail.com bądź zakupić w Gołubiu – w ośrodkach wczasów zdrowotnych z dietą warzywno-owocową prowadzoną pod nadzorem dr Ewy Dąbrowskiej. Polecamy!
WA