Włącz się w program!
„Owoce i warzywa w szkole” to program, który ma zachęcić młodzież do zdrowego odżywiania. Dzięki niemu dzieci będą otrzymywały nieodpłatnie owoce i warzywa co najmniej dwa razy w tygodniu przez dziesięć wybranych tygodni w semestrze.
Wnioski i kontynuacje
Dostawcy zainteresowani udziałem w programie w roku szkolnym 2015/2016, którzy nie posiadają zatwierdzenia do uczestnictwa w programie, powinni złożyć w swoim oddziale ARR wniosek o zatwierdzenie dostawcy. Ten, kto już spełnił ten wymóg, czyli został wpisany do wykazu zatwierdzonych dostawców zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 sierpnia 2014 r., nie musi ubiegać się o ponowne zatwierdzenie na rok szkolny 2015/2016.
Jakie warzywa i owoce będą musieli dostarczać zainteresowani udziałem w programie? Określają to przepisy. Grupa „owoce lub przetwory owocowe” obejmuje: jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, sok owocowy. Natomiast grupa „warzywa lub przetwory warzywne” obejmuje: marchew, paprykę słodką, rzodkiewki, pomidory, kalarepę, sok warzywny lub owocowo-warzywny.
Szkoły też zgłaszają
ARR będzie przyjmowała wnioski szkół podstawowych chcących wziąć udział w programie w I semestrze roku 2015/2016 do 3 lipca. W tym samym terminie zgłaszają się szkoły, które w ramach programu samodzielnie będą organizowały dowożenia owoców i warzyw. W nadchodzącym roku szkolnym dostawy owoców i warzyw do szkół mogą rozpocząć się już od 21 września. Ważnym elementem programu, oprócz udostępniania owoców i warzyw, są specjalne działania edukacyjne, w których uczestniczą dzieci. Szkoły podstawowe co najmniej dwa razy w semestrze organizują zajęcia, w ramach których najmłodsi uczą się m.in. zasad zdrowego odżywiania oraz pochodzenia owoców i warzyw. Najpopularniejsze działania to warsztaty kulinarne, zakładanie ogródków przyszkolnych, wycieczki do sadów itp.
Warunki uczestnictwa w programie wraz z formularzami dostępne są na stronie internetowej www.arr.gov.pl.
JAG