Menopauza kontra dieta
Panie w okresie menopauzy bardzo często skarżą się również na obniżenie nastroju, zwiększoną drażliwość, a także bezsenność. Zmiany, jakie zachodzą w organizmie, nie pozostają obojętne również dla wyglądu zewnętrznego. Okres menopauzy wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób. Zmiany w metabolizmie lipidów prowadzą do wzrostu stężenia cholesterolu całkowitego czy zwiększonej krzepliwości. Wiąże się to z większym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego. Kobiety w okresie menopauzy narażone są również na rozwój osteoporozy, co wynika ze spadku stężenia estrogenów.
Należy jednak podkreślić, że menopauza to nie choroba, więc wszystkie działania, jakie podejmuje się w tym okresie, mają na celu jedynie łagodzenie objawów, ponieważ samej menopauzy nie możemy zatrzymać. Istnieją różne metody, które stosuje się w celu ich złagodzenia. Jedną z nich jest odpowiednia dieta. Soja to jedno z najbogatszych źródeł izoflawonów zaliczanych do fitoestrogenów. W sklepach możemy spotkać wiele produktów na bazie soi. Jednym z lepszych źródeł izoflawonów jest mąka sojowa czy tofu. Wykazano, że dzięki nim można zredukować uderzenia gorąca, a także obniżyć ryzyko rozwoju osteoporozy oraz chorób nowotworowych. Nasiona lnu są źródłem innej grupy związków, które zaliczane są do estrogenów pochodzenia roślinnego. Są to lignany, które korzystnie wpływają na profil lipidowy, działają ochronnie na wątrobę, a także zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Choć nasiona lnu są jednym z najbogatszych źródeł tych związków, to możemy znaleźć je również w produktach takich jak, m.in. orzechy, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, truskawki, szczypiorek czy nasiona sezamu, które zawierają sezaminę – prekursor dla lignanów. Pluskwica groniasta (inaczej europejska) to roślina, która stosowana była już przez Indian w celu zmniejszenia bólów okołoporodowych. Obecnie coraz więcej mówi się o jej zastosowaniu w łagodzeniu objawów menopauzy. Wyciąg z pluskwicy groniastej reguluje gospodarkę hormonalną, korzystnie wpływa na stan kości, przeciwdziałając osteoporozie, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Przedstawione powyżej produkty to tylko wybrane źródła fitoestrogenów. Znajdziemy je w wielu innych produktach, które warto włączyć do diety kobiet zmagających się z objawami menopauzy. Są nimi m.in. herbata zielona, rośliny strączkowe, otręby, czosnek, marchewka, szparagi, brokuły, gruszki, śliwki czy rabarbar. Odpowiednio zbilansowana dieta może znacznie poprawić samopoczucie kobiety przechodzącej menopauzę. Oprócz włączenia produktów bogatych w fitoestrogeny warto pomyśleć również o wprowadzeniu do diety pokarmów bogatych w wapń i witaminę D, antyoksydanty oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Istotnym elementem jest również dbanie o utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz odpowiednią ilość aktywności fizycznej.
mgr inż. Milena Wasilewska – dietetyk kliniczny