Kultura
Źródło: UG Wiśniew
Źródło: UG Wiśniew

Święto wiśni

Smacznie, wesoło i rodzinnie - pod takim szyldem przebiegał XIV Festiwal Kuchni Regionalnej „Z wiśniowym smakiem”.

Impreza od lat cieszy się zainteresowaniem nie tylko mieszkańców Wiśniewa, ale również okolicznych miejscowości. To okazja do poznawania nowych smaków, posłuchania muzyki, a także spotkania z włodarzami. Nie brakowało również atrakcji dla najmłodszych, którzy mogli korzystać z wielu miejsc zabawy przygotowanych specjalnie dla nich. Od dziewięciu lat festiwal rozpoczyna bieg uliczny „Z wisienką w tle”, który już na stałe wpisał się w jego program. Nie inaczej było w tym roku. Trasa biegu prowadziła ulicami: Batalionów Chłopskich, Ogrodową, Sanitariuszek i Siedlecką. Uczestnicy - a było ich 38 - startowali w trzech kategoriach wiekowych z podziałem na płeć.

Gości tradycyjnie – „Polką wiśniewską” – powitał zespół Wiśniewiacy im. Zbigniewa Myrchy, a po okolicznościowych przemówieniach na scenie przy skwerze 600-lecia przyszedł czas na drylowanie i zasypywanie młodych wiśni. Goście mogli również obejrzeć pokaz zwyczaju suszenia młodych liści wiśni.

Po wręczeniu nagród uczestnikom ulicznego biegu przyszedł czas na zabawę. Publiczność bawiły zespoły folklorystyczne, a panie z kół gospodyń wiejskich prezentowały swoje smakołyki.

 

Boczek i wiśnie

W konkursie kulinarnym, głównym punkcie festiwalu polegającym na przygotowaniu potrawy z wiśniową nutą, udział wzięły: KGW Borki-Paduchy, KGW Daćbogi-Pluty, KGW Dwórki Heleny, KGW Kaczory, KGW Łupiny, Hanna Jastrzębska z Łupin, KGW Mroczki, KGW Śmiary, KGW Tworki, KGW Wiśniew oraz KGW Wólka-Wiśniewska. – Z roku na rok przygotowane dania są bardziej wyszukane i świetnie oddają wiśniowy charakter imprezy, ale jednocześnie stawiają komisję konkursową w niezwykle trudnej sytuacji – powiedziała przewodnicząca jury Klaudia Budny, finalistka czwartej edycji MasterChef. Razem z nią potrawy oceniali: piosenkarka jazzowa Urszula Dudziak, właścicielka restauracji i hotelu SPA Miód Lawenda Anna Karwowska, przedstawiciel Dworu Mościbrody Adam Filipczuk, przedstawiciel organizacji pozarządowych Beata Izdebska oraz Bożena Wyrębek. Zgłoszone potrawy oceniane były w kategoriach: „smak potrawy”, „oryginalność”, „łatwość przyrządzania”. Pierwsze miejsce zdobyło KGW Wiśniew za gęsią wątróbkę na puree jabłkowym z wiśniami, drugie KGW w Mroczkach za roladę z kozim serem i wiśniami, a trzecie KGW Wólka Wiśniewska za wykwintny tort biszkoptowy z frużeliną wiśniową. Jury przyznało wyróżnienie KGW Łupiny, które przygotowało pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną i wiśniami, a także Hannie Jastrzębskiej z Łupin za boczek pieczony z wiśniami.

Reszta wieczoru upłynęła gościom przy dźwiękach zespołów Szpilki oraz Freaky Boys, zaś całość zwieńczyła dyskoteka pod gwiazdami. A kto nie zdążył dotrzeć do Wiśniewa w tę niedzielę, niech żałuje i szykuje się za rok. Naprawdę warto!

JAG