Kąkolewnickie pierogi w TVP1
Poniedziałkowy program „Kawa czy herbata”, który cała Polska mogła obejrzeć 27 maja, poświęcony był promocji Lubelszczyzny. Tematem wiodącym audycji stało się hasło: „Jak europejskie fundusze zmieniają stolicę wschodniej Polski”. Prowadziła go dziennikarka telewizyjnych wiadomości Beata Tadla.
W programie wystąpili m.in.: Budka Suflera oraz studenci Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej i Politechniki Lubelskiej. Gminny Ośrodek Kultury w Kąkolewnicy prezentował potrawy regionalne, a konkretnie pierogi – smaki Lubelszczyzny zgłoszone na Listę Produktów Tradycyjnych.
Przez dużą część programu w tle rozmów z gośćmi można było podziwiać na ekranie gotujące pierogi panie z Kąkolewnicy, w regionalnych podlaskich strojach, nadzorowane przez dyrektor Bożenę Adamowicz. Kazimiera Korulczyk przygotowywała swoją specjalność – racuchy z makiem, racuchy turowskie z serem, pączki żakowolskie z powidłami z antonówek i tertuny brzozowickie z soczewicą. Janina Wardziak przyrządzała parowańce z jagodami oraz kaszą jaglaną, zaś Józefa Iwanowska i Stanisława Kośmider wykonywały zawijaki wygnanowskie z suszonymi owocami, marchwiaki z makiem, pierogi lipniackie z kapustą i grzybami oraz pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami. Gospodynie, które przywiozły ze sobą w celu prezentacji także kąkolewnicką oranżadę z wytwórni Edmunda Jędruszczaka z Kąkolewnicy, doskonale poradziły sobie z tremą medialną towarzyszącą występom na żywo oraz kapryśną pogodą i wczesną porą emisji programu.
BZ