Rozmaitości
Wiktor Chyz
Wiktor Chyz

Lody z nie lada tradycją

Lody wyrabiane przez rodzinę Chyzów ze Sławatycz stanowią lokalną atrakcję turystyczną. Wyrabiane są z użyciem wyłącznie naturalnych składników: bez stabilizatorów, konserwatorów ani barwników. Jakość oraz metoda wytwarzania sięgająca 1957 r. sprawiły, że od 2017 r. lody Chyz widnieją na liście produktów tradycyjnych województwa lubelskiego.

Początki cukierni sięgają 1957 r. Założyli ją Jadwiga i Tadeusz Chyzowie. Jednak historia rodzinnej firmy sięga o wiele głębiej w przeszłość… - Moja prababcia Julia pracowała prawdopodobnie ok. 1915 r. w lodziarni w Petersburgu, skąd przywiozła recepturę wyrobu. Na Wschodzie znalazła się, kiedy jej rodzina opuściła Sławatycze w ramach ucieczki przed nadciągającą armią niemiecką.

Po zakończeniu I wojny światowej powróciła na tę stronę Bugu i wraz z mężem Antonim otworzyła restaurację, która przetrwała też czasy II wojny światowej – wspomina Magdalena Chyz. – Prababci pomagali w pracy mąż i najstarsza córka Józefa. Wkrótce z inicjatywy Julii rodzina zaczęła wytwarzać lody i serwować je w kawiarni. Wiosną 1957 r. do spółki dołączył Tadeusz, najmłodszy syn prababci, z żoną Jadwigą – opowiada pani Magdalena, która obecnie, tj. w okresie wakacyjnym, prowadzi wraz z mężem punkt sprzedaży lodów w Okunince. Matka M. Chyz od dziesięcioleci pilnuje interesu w Sławatyczach, natomiast córka pani Magdaleny zajęła się sprzedażą lodów w Białej Podlaskiej.

Kilkadziesiąt lat temu Chyzowie byli pionierami w produkcji mrożonego frykasu. ...

Joanna Szubstarska

Pozostało jeszcze 85% treści do przeczytania.

Posiadasz 0 żetonów
Potrzebujesz 1 żeton, aby odblokować ten artykuł