Lody wyrabiane przez rodzinę Chyzów ze Sławatycz stanowią lokalną atrakcję turystyczną. Wyrabiane są z użyciem wyłącznie naturalnych składników: bez stabilizatorów, konserwatorów ani barwników.
Jakość oraz metoda wytwarzania sięgająca 1957 r. sprawiły, że od 2017 r. lody Chyz widnieją na liście produktów tradycyjnych województwa lubelskiego. Początki cukierni sięgają 1957 r. Założyli ją Jadwiga i Tadeusz Chyzowie. Jednak historia rodzinnej firmy sięga o wiele głębiej w przeszłość… - Moja prababcia Julia pracowała prawdopodobnie ok. 1915 r. w lodziarni w Petersburgu, skąd przywiozła recepturę wyrobu. Na Wschodzie znalazła się, kiedy jej rodzina opuściła Sławatycze w ramach ucieczki przed nadciągającą armią niemiecką.
Jakość oraz metoda wytwarzania sięgająca 1957 r. sprawiły, że od 2017 r. lody Chyz widnieją na liście produktów tradycyjnych województwa lubelskiego. Początki cukierni sięgają 1957 r. Założyli ją Jadwiga i Tadeusz Chyzowie. Jednak historia rodzinnej firmy sięga o wiele głębiej w przeszłość… - Moja prababcia Julia pracowała prawdopodobnie ok. 1915 r. w lodziarni w Petersburgu, skąd przywiozła recepturę wyrobu. Na Wschodzie znalazła się, kiedy jej rodzina opuściła Sławatycze w ramach ucieczki przed nadciągającą armią niemiecką.