Słodkie życie w starszym wieku
Faktem jest, że powyżej 65. roku życia wzrasta zachorowalność na cukrzycę, głównie typu 2 oraz dają o sobie znać i nasilają się powikłania cukrzycowe.
Czym jest to spowodowane?
Naturalnym procesem starzenia. Jeśli spojrzymy na ten okres życia z punktu widzenia cukrzycy, to przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wzrost wielu czynników odpowiedzialnych za występowanie tej choroby, głównie takich jak insulinooporność, czyli gorsza odpowiedź naszego organizmu na działania insuliny oraz to, że w miarę upływu lat spada sprawność komórek produkujących insulinę.
Nie dość że z wiekiem produkujemy coraz mniej insuliny, to na dodatek nasz organizm coraz gorzej ją wykorzystuje. Na ile są to procesy od nas niezależne, a na ile możemy mieć wpływ na ich przebieg?
Po części są to procesy od nas niezależne, uwarunkowane odziedziczonymi genami. ...
JAG