Rozmaitości
Źródło: ARCHIWUM
Źródło: ARCHIWUM

Smaczne zmagania

Aż 65 potraw zostało zgłoszonych do tegorocznego konkursu kulinarnego „Biesiada Podlasko-Mazowiecka”.

- Do rywalizacji przystąpiły osoby i grupy z województw mazowieckiego, podlaskiego oraz lubelskiego - wylicza Łukasz A. Wawryniuk, dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Mordach, organizatora konkursu. Komisja, w składzie której znaleźli się Małgorzata Skolimowska z restauracji Zaścianek Polski, Danuta Pasiak ze Stowarzyszenia Ośrodek Kultury i Aktywności Lokalnej w Krzesku oraz Grażyna Jakimiak ze starostwa powiatowego w Siedlcach, oceniała potrawy pod kątem smaku, zgodności z tradycją regionu i estetyki.

W kategorii sałatki, surówki i przystawki pierwsze miejsce zajęła Marzena Zarzycka (Radzików Stopki), drugie Edyta Wiącek (Niwa Babicka), a trzecie Krzysztof Protasiuk (Siedlce). Spośród potraw mięsnych i półmięsnych najsmaczniejsze okazały się: kiełbasa wieprzowo-wołowa Małgorzaty Kołodziejczuk oraz pasztet gryczany Mileny Izdebskiej-Młynarz, pierogi z mięsem i cieciorką KGW Korniczanki ze Starej Kornicy oraz galareta wieprzowa Bożeny Chudeckiej.

W kategorii pieczywo komisja przyznała tylko pierwsze miejsce Jadwidze Michalak za chleb z burakami oraz wyróżnienie za chleb mieszany z ziarnami na zakwasie zgłoszony przez Marlenę Soszyńską. Podobnie było w kategorii zupy i buliony: pierwsze miejsce zdobyła zupa warzywna z kurczakiem (Zespół „Korniczanie”), zaś wyróżnienie zupa z dyni z zacierką Ireny Chodowiec.

Wśród dań warzywnych najsmaczniejsze okazały się kotlety z ziemniaków z sosem grzybowym Ireny Wawryniuk oraz zapiekanka-kartoflanka Beaty Strąk. Spośród ciast i deserów jury doceniło drożdżówkę z nadzieniem jabłkowym z mlekiem Irminy Tymoszuk, racuszki babci Oli Marty Krasnodębskiej oraz pączki Janiny Miłkowskiej i sernik Moniki Wawryniuk. Komisja przyznała także wyróżnienie specjalne Wiktorii Trębickiej – najmłodszej uczestniczce konkursu – za ciasteczka kruche.

Wśród napojów alkoholowych i bezalkoholowych pierwsze miejsca zajęły bimber zaprawiony karmelem Kazimierza Orzyłowskiego z Radzikowa Kornicy oraz malinówka Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzwicach. Drugie – wino wieloowocowe Grupa „Działamy Lokalnie” ze Starej Kornicy oraz nalewka pigwowa z miodem Marty Trębickiej z Mordów. Na trzecim miejscu znalazł się sok z syropu z kwiatów czarnego bzu Magdaleny Tyburcy z Niwy Babickiej. Jedyne wyróżnienie w tej kategorii przypadło nalewce z owoców leśnych Mieczysława Zadrożnego z Siedlec.

 

Każdy może spróbować

Przepisy wszystkich zwycięskich potraw wraz ze zdjęciami zostaną opublikowane w pokonkursowym zbiorze tradycyjnych przepisów kulinarnych wraz z ciekawostkami kulinarnymi z terenu podlasko-mazowieckiego. Zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, wśród których znalazły się sprzęty AGD, zestawy naczyń czy ekskluzywne książki kucharskie. Łączna pula nagród wyniosła 2,5 tys. zł. Pozostali uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy. Po ogłoszeniu wyników nastąpiła degustacja wszystkich potraw i trunków. Wystąpił także gościnnie zespół Korniczanie ze Starej Kornicy. Całość zakończyła się wspólnym biesiadowaniem przy muzyce do późnych godzin wieczornych. Nie zabrakło też wspólnych tańców oraz śpiewów.

JAG