
JS
Święto smaków, pasji i dziedzictwa kulinarnego
Pierogi jagodowe z lawendą i miętową śmietanką oraz deser „pijane ule” wraz z lemoniadą z pokrzywy - to zwycięzcy II Konkursu Kulinarnego o Złotą Wazę Hrabiny Rozalii Pociej.
26 lipca na placu przy Czworoboku zmierzyli się pasjonaci kuchni oraz koła gospodyń. Przygotowywanie dań odbywało się przy publiczności, która miała okazję skosztować specjałów. Każdy uczestnik konkursu miał za zadanie przygotować trzy minimalistyczne porcje degustacyjne oraz deser inspirowany kuchnią z pierwszej połowy XVIII w. z dodatkiem miodu.
26 lipca na placu przy Czworoboku zmierzyli się pasjonaci kuchni oraz koła gospodyń. Przygotowywanie dań odbywało się przy publiczności, która miała okazję skosztować specjałów. Każdy uczestnik konkursu miał za zadanie przygotować trzy minimalistyczne porcje degustacyjne oraz deser inspirowany kuchnią z pierwszej połowy XVIII w. z dodatkiem miodu.
Komisja konkursowa oceniała potrawy pod względem walorów smakowych, prezentacji i estetyki oraz prawidłowości zastosowanej receptury, zgodnej z tą opisaną w publikacji „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”. ...
JS