Rozmaitości
Źródło: KK
Źródło: KK

Barszcz po podlasku

Poleca Katarzyna Konopka z Zespołu Szkół nr 4 w Siedlcach

Składniki: 50 dag buraków, włoszczyzna, 5 dag suszonych grzybów, cebula, 2-3 ząbki czosnku, liść laurowy, 6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 2 goździki, 0,5 szklanki niesłodzonego soku z czarnej porzeczki lub wiśni, 2-3 łyżki koncentratu buraczanego, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować. Przygotować wywar z włoszczyzny i korzeni, przecedzić (włoszczyznę można np. wykorzystać do sałatki). Obrane buraki zetrzeć na tarce do jarzyn, zalać przecedzonym wywarem z grzybów i włoszczyzny. Dodać pokrojony czosnek, gotować 30-35 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać sok z porzeczek, koncentrat buraczany, wymieszać, podgrzać.

JAG