Jędrzej Majka o przyprawach
Spotkanie miało wakacyjny charakter, gdyż publiczność wysłuchała opowieści siedząc w leżakach. Dodatkowo pierwsze 20 osób otrzymało w prezencie książkę „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat” wraz z dedykacją autora.
Podróżnika powitał Robert Mazurek, pomysłodawca „Radzyńskich Spotkań z Podróżnikami”. Następnie licznie zgromadzona publiczność dowiedziała się wielu ciekawostek oraz faktów z historii przypraw, które niejednokrotnie mogą posłużyć za scenariusz filmowy. Na początek Jędrzej Majka omówił pieprz. Radzyniacy poznali czym rożni się ta przyprawa pochodząca z Indii, Kambodży czy Wietnamu, a także jak powstają jej odmiany – pieprz czarny, czerwony, zielony. Zaskoczeniem dla wszystkich było odkrycie, że pieprz ziołowy nie ma nic wspólnego z tą przyprawą.
Najwięcej uwagi Jędrzej Majka poświecił cynamonowi. Przywiózł ze sobą jego kilka rodzajów i wyjaśnił różnice w ich cenie i rozmiarze. Później mówił o wanilii (obecnej drugiej najdroższej przyprawie na świecie), gałce muszkatołowej i goździkach. Podczas spotkania podróżnik wiele uwagi poświęcił kwestii podrabiania przypraw. Przestrzegał też przed kupowaniem gotowych mieszanek i zmielonych przypraw.
Na zakończenie spotkania Jędrzej Majka otrzymał pamiątkowy medal „Radzyńskich Spotkań z Podróżnikami” oraz karykaturę autorstwa Przemysława Krupskiego. Wszystkim zainteresowanym podpisał też swoją książkę.
AW