Przez cztery dni w Zakładzie Aktywności Zawodowej Caritas
Diecezji Siedleckiej trwały warsztaty kulinarne. Pod okiem
ekspertów, m.in. znanej z programu „Top Chef” Inessy Kim, osoby
niepełnosprawne uczyły się innego spojrzenia na gotowanie.
ZAZ już od dekady zajmuje się gastronomią, słynąc na siedleckim rynku z tradycyjnej polskiej kuchni domowej. Oprócz obiadów zakład oferuje także słodkie wypieki. W ramach doskonalenia umiejętności pracowników sekcji cukierniczej od 18 do 21 listopada odbywało się szkolenie „Nowoczesne cukiernictwo”. - Pomysł warsztatów nie jest nowy. To kontynuacja cyklu, który rozpoczął się kilka lat temu, a jednocześnie współpracy z naszym mentorem kulinarnym - Inessą Kim - mówi Katarzyna Rola-Skorupska, kierownik Zakładu Aktywności Zawodowej Caritas Diecezji Siedleckiej. - W pierwszych warsztatach, które organizowaliśmy, skupialiśmy się na kuchni tradycyjnej, daniach obiadowych, przystawkach. Natomiast teraz, w związku z tym, że od kilku lat w naszym zakładzie funkcjonuje cukiernia, chcieliśmy podnieść umiejętności naszych pracowników z sekcji cukierniczej - dodaje K. Rola-Skorupska.
ZAZ już od dekady zajmuje się gastronomią, słynąc na siedleckim rynku z tradycyjnej polskiej kuchni domowej. Oprócz obiadów zakład oferuje także słodkie wypieki. W ramach doskonalenia umiejętności pracowników sekcji cukierniczej od 18 do 21 listopada odbywało się szkolenie „Nowoczesne cukiernictwo”. - Pomysł warsztatów nie jest nowy. To kontynuacja cyklu, który rozpoczął się kilka lat temu, a jednocześnie współpracy z naszym mentorem kulinarnym - Inessą Kim - mówi Katarzyna Rola-Skorupska, kierownik Zakładu Aktywności Zawodowej Caritas Diecezji Siedleckiej. - W pierwszych warsztatach, które organizowaliśmy, skupialiśmy się na kuchni tradycyjnej, daniach obiadowych, przystawkach. Natomiast teraz, w związku z tym, że od kilku lat w naszym zakładzie funkcjonuje cukiernia, chcieliśmy podnieść umiejętności naszych pracowników z sekcji cukierniczej - dodaje K. Rola-Skorupska.