O oczyszczających, przeciwzapalnych oraz regeneracyjnych właściwościach chlorofilu i zaletach przyjmowania go w naturalnej formie - w rozmowie z Beatą Mońką, dietetyczką, promotorką zdrowego stylu życia.
Chlorofil to inaczej zielony barwnik skumulowany w nadziemnych częściach roślin: liściach i łodygach. „Zielony skarb natury” - mówi się o nim w kontekście prozdrowotnych właściwości. Przyzna Pani, że w ostatnich latach panuje wręcz moda na zielone rośliny?
Oczywiście, a wszystkie je (zielone rośliny) łączy jedno: zawartość wspomnianego chlorofilu, który nadaje im… zielony kolor. Chlorofil - przez lata kojarzony głównie z procesem fotosyntezy - w ostatnich dekadach coraz bardziej zyskuje na znaczeniu w medycynie naturalnej i suplementacji.
Chlorofil to inaczej zielony barwnik skumulowany w nadziemnych częściach roślin: liściach i łodygach. „Zielony skarb natury” - mówi się o nim w kontekście prozdrowotnych właściwości. Przyzna Pani, że w ostatnich latach panuje wręcz moda na zielone rośliny?
Oczywiście, a wszystkie je (zielone rośliny) łączy jedno: zawartość wspomnianego chlorofilu, który nadaje im… zielony kolor. Chlorofil - przez lata kojarzony głównie z procesem fotosyntezy - w ostatnich dekadach coraz bardziej zyskuje na znaczeniu w medycynie naturalnej i suplementacji.