Aktualności
Jeszcze raz
32/2018 (1204) 2018-08-13

Jeszcze raz

​W poniedziałek, 20 sierpnia, w ramach cyklu Kino Kobiet kino Helios zaprezentuje film „Mamma Mia. Here We Go Again”.
32/2018 (1204) 2018-08-12
Najpóźniej na początku 2020 r. mieszkańcy Huty Dąbrowy będą mogli korzystać z budynku nowej biblioteki przy ul. Hutniczej.
32/2018 (1204) 2018-08-10
15 września już po raz siódmy odbędzie się impreza biegowa pn. „Półmaraton Tradycji w Lesie Gułowskim”. Zgodnie ze zwyczajem biegacze będą mogli spróbować swoich sił na dystansie 21 km lub w biegu na 5 km.
32/2018 (1204) 2018-08-10
Urząd Statystyczny w Warszawie chce sprawdzić, jak bardzo brak opadów wpłynie na plony w tym roku. Wybrani gospodarze zostaną zaproszeni do udzielenia odpowiedzi na kilka pytań.
32/2018 (1204) 2018-08-09
W ostatnią niedzielę wakacji, 26 sierpnia, Siedlce po raz kolejny staną się biegową stolicą Mazowsza. Tego dnia odbędzie się dziewiąta edycja Biegu Siedleckiego Jacka.
32/2018 (1204) 2018-08-09
Już po raz trzeci Wspólnota Jednego Ducha organizuje rejs szlakiem Wielkich Jezior Mazurskich. Od 7 do 9 września organizatorzy zapraszają wszystkich, którzy chcą doświadczyć przygody żeglowania z Jezusem.
32/2018 (1204) 2018-08-08
Rozmowa z autorkami książki „Nie daj się rakowi!”: Marią Brzegowy - doktorantką, pracownikiem oddziału chirurgii ogólnej i onkologicznej Szpitala Specjalistycznego im. S. Dudricka w Skawinie, Magdaleną Maciejewską- Cebulak - doktorantką w Klinice Onkologii i Radioterapii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Katarzyną Turek - doktorantką wydziału technologii żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Cukier to potoczna nazwa węglowodanów prostych, nie tylko zawartość cukierniczki. Nie można zakładać, że ten z jabłka czy z malin będzie powodował w organizmie taki sam efekt, jak ten dosypywany do herbaty czy zawarty w ciastkach. Każdy z nas powinien ograniczyć lub najlepiej wykluczyć ze swojej diety cukier dodawany do żywności. Nie należy się bać natomiast tego, który występuje w świeżych owocach. Nasz mózg potrzebuje ponad 100 g węglowodanów dziennie, aby prawidłowo funkcjonować i każda komórka, niezależnie od tego czy nowotworowa czy nie, potrzebuje do życia glukozy. Cukier nie żywi więc raka, tylko jest paliwem dla naszego organizmu. Zwłaszcza ten, który dostarczamy w postaci węglowodanów złożonych, np. z produktów zbożowych. Jeśli komuś ciężko jest zrezygnować ze słodkiego smaku, może sięgnąć po zamienniki: stewię, erytrol czy ksylitol.