Aktualności
Najlepsze smakołyki nagrodzone!

Najlepsze smakołyki nagrodzone!

Znamy laureatów konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego na najlepszy produkt roku 2022.

Produkty regionalne, które są wytwarzane zgodnie z tradycyjną i przekazywaną nierzadko z pokolenia na pokolenie recepturą, cieszą się coraz większą popularnością. Jednym ze sposobów wypromowania kuchni charakterystycznej dla regionu jest konkursu o Laur Marszałka.

Jak zauważa marszałek Adam Struzik, mazowieccy producenci żywności zasługują na to, by ich produkty były znane w całym regionie. – Lokalni wytwórcy udowadniają, że w sposób tradycyjny można przygotować smaczne i zdrowe potrawy. Nasz konkurs to doskonała okazja do ich wypromowania i pokazania szerszemu gronu odbiorców. Chcemy pomóc producentom w budowaniu ich marki, która będzie jednocześnie kulinarną wizytówką Mazowsza – zaznacza.

Przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak podkreśla, że celem konkursu jest nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji. – Nasi wytwórcy żywności wiedzą, jak łączyć tradycję z nowoczesnością. Wśród nagrodzonych produktów znalazły się wyroby cukiernicze czy piekarnicze, wędliny, przetwory owocowe i warzywne, miody czy nalewki – wylicza.

Konkurs był skierowany do producentów żywności z terenu województwa mazowieckiego, zarówno firm komercyjnych, jak i podmiotów czy organizacji wytwarzających żywność na mniejszą skalę, np. kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych czy ekologicznych, a także osób fizycznych. Spośród 105 produktów jury wybrało 24 przysmaki w 12 kategoriach – osiem w grupie producentów indywidualnych i cztery w grupie przedsiębiorców.

Wśród producentów indywidualnych nagrody otrzymali: Koło Gospodyń Wiejskich z Dosina za chleb mazowiecki z czarnuszką, Ewa Sumińska z Janowa-Mikołajówki za piernik staropolski z powidłami, Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim za kazuńskie zimne nóżki, Koło Gospodyń Wiejskich Skubianka w Skubiance za pieróg zegrzyński, Grażyna Więch z Ossowa za orzechową śliwkę, Łukasz Uliasz Apicultura Polska Naturalna Pasieka Ekologiczna „Leki z Pasieki” z Grabowa nad Pilicą za miód bartny kozienicki „Z Puszczy Kozienickiej”, Daniel Siemiątkowski z Michrowa za ratafię na letnich owocach na jabłeczniku z antonówki.

W grupie przedsiębiorców komercyjnych Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2022 r. zdobyli: Smaki i Aromaty Anna Langowska z Kobyłki za jeżyny z ajerkoniakiem, Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za polędwiczki z wędzarni, Cydr Chyliczki Krenke Kowalczyk Sp. J. z Chyliczek za cydr lodowy, Piekarnia Kromka Joanna Olejniczak z Warszawy za chleb pszenno-orkiszowy z chrzanem.

HAH