Unijni urzędnicy nie ustają w wysiłkach, aby uprzykrzyć życie ludziom konsumującym mięso.
Na naszych talerzach wkrótce mogą pojawić się chrabąszcze, szarańcza, koniki polne czy inne insekty, które mają stać się alternatywą dla schabowego. Póki co zielone światło dostały świerszcze, na razie oficjalnie w postaci mączki, która od 24 stycznia może za zgodą Unii Europejskiej pojawiać się na sklepowych półkach. Skoro mowa o mące, to w grę wchodzą także wszelkiej maści wyroby na jej bazie, np. makarony czy ciastka. Wszystko to, oczywiście, w trosce o przyszłość naszej planety. Według prognoz w 2050 r. Ziemię będzie zamieszkiwać prawie 10 mld ludzi. Odpowiedzią na konieczność zapewnienia pożywienia rosnącej populacji ma być właśnie spożywanie owadów. W grę wchodzą także koszty produkcji - mniejsze zużycie wody i prądu niż przy produkcji mięsa. Poza tym insekty czy owady można hodować w niewielkich, zamkniętych pomieszczeniach, podczas gdy do hodowli bydła potrzebne są duże obszary ziemi. No i jest jeszcze aspekt klimatyczny.
Na naszych talerzach wkrótce mogą pojawić się chrabąszcze, szarańcza, koniki polne czy inne insekty, które mają stać się alternatywą dla schabowego. Póki co zielone światło dostały świerszcze, na razie oficjalnie w postaci mączki, która od 24 stycznia może za zgodą Unii Europejskiej pojawiać się na sklepowych półkach. Skoro mowa o mące, to w grę wchodzą także wszelkiej maści wyroby na jej bazie, np. makarony czy ciastka. Wszystko to, oczywiście, w trosce o przyszłość naszej planety. Według prognoz w 2050 r. Ziemię będzie zamieszkiwać prawie 10 mld ludzi. Odpowiedzią na konieczność zapewnienia pożywienia rosnącej populacji ma być właśnie spożywanie owadów. W grę wchodzą także koszty produkcji - mniejsze zużycie wody i prądu niż przy produkcji mięsa. Poza tym insekty czy owady można hodować w niewielkich, zamkniętych pomieszczeniach, podczas gdy do hodowli bydła potrzebne są duże obszary ziemi. No i jest jeszcze aspekt klimatyczny.