Coraz więcej osób wierzy, że białko zawarte w ziarnach zbóż,
takich jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień, jest niekorzystne
dla zdrowia. Mało tego, w pewnych kręgach stało się wręcz modne
bycie gluten free. Tymczasem eksperci z Instytutu Żywności i
Żywienia podkreślają, że masowe unikanie glutenu jako trucizny
przez ludzi niecierpiących na celiakię jest nieuzasadnione.
Glutenem nazywamy grupę białek występujących w pszenicy, życie i jęczmieniu. Mogą być one przyczyną celiakii (nietolerancji glutenu), alergii lub nadwrażliwości na gluten. Każde z wymienionych schorzeń jest inne i wymaga różnych sposobów leczenia, dlatego wszelkie podejrzenia chorobowe należy skonsultować z dietetykiem lub lekarzem.
Glutenem nazywamy grupę białek występujących w pszenicy, życie i jęczmieniu. Mogą być one przyczyną celiakii (nietolerancji glutenu), alergii lub nadwrażliwości na gluten. Każde z wymienionych schorzeń jest inne i wymaga różnych sposobów leczenia, dlatego wszelkie podejrzenia chorobowe należy skonsultować z dietetykiem lub lekarzem.