21 stycznia 2020 r. Imieniny obchodzą: Agnieszka, Inez, Jarosław

Pogoda: Siedlce

Numer 3
16-22 stycznia 2020r.

menu

NEWS

W bieżącym numerze piszemy m.in. o sanktuarium bł. Męczenników Podlaskich w Pratulinie i parafii neounickiej w Kostomłotach. Polecamy lekturę ECHA!

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Rozmaitości

 
 

Rolnictwo

4 grudnia 2019 r.

Kiedy eko naprawdę jest eko


fot. PIXABAY.COM

„Z ekologicznie czystych rejonów”, „z naturalnych źródeł”, „ze zdrowego serca Mazur” - to przykłady haseł, które widnieją na produktach ustawionych na półce z napisem „eko”. Tymczasem termin ten jest zarezerwowany dla produktów, do których wyrobu użyto co najmniej 95% składników naturalnych, czyli m.in. niemodyfikowanych genetycznie, bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin.

Coroczne kontrole inspekcji handlowej wykazują, że jedna piąta produktów ekologicznych nie spełnia wymaganych kryteriów. Zdarza się, iż na etykietach pojawiają się określenia wprowadzające w błąd, np. przypisujące środkom spożywczym właściwości lecznicze: „polecane przy cukrzycy”. Na opakowaniu towarów deklarowanych jako ekologiczne podawana bywa informacja na temat składnika o niezrozumiałej dla przeciętnego konsumenta nazwie. Jedną z bardziej znanych sztuczek jest zamieszczanie oświadczenia „bez dodatku cukrów” i niepodanie informacji, że produkt „zawiera naturalne cukry”.

Błędem jest także niewyróżnienie rodzajem pisma nazwy składnika alergennego. Niektórzy producenci oznaczają wyroby znakiem GMO FREE (wolny od GMO), sugerując, że posiada on dzięki temu szczególne właściwości. Tymczasem zgodnie z prawem żaden wyrób pochodzący z rolnictwa ekologicznego nie może ich zawierać.

 

Z zielonym listkiem

Gospodarstwo rolne i zakład przetwarzający muszą poddać się kontroli, aby uzyskać specjalny certyfikat. Jedynie on potwierdza, że dany produkt spełnia unijne normy dotyczące produkcji ekologicznej. W Unii Europejskiej jest to zielony listek złożony z 12 gwiazdek.

O certyfikat uprawniający do umieszczenia napisu „bio” i „eko” na etykiecie producenci ubiegają się u jednej z dziesięciu jednostek certyfikujących, nad którymi kontrolę sprawuje Główna Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Przedstawiciele takiej jednostki odwiedzają producenta, żeby sprawdzić, czy w firmie zachowane zostały odpowiednie standardy. Jeśli wszystko się zgadza, przedsiębiorstwo otrzymuje certyfikat i od tej pory raz w roku jej produkcja poddawana jest kontroli.

 

Logo daje gwarancję

- Dla wielu konsumentów termin „żywność ekologiczna” jest wciąż tożsamy z „żywność zdrowa” czy „żywność naturalna”. Warto jednak zwrócić uwagę, że tylko produkty z logo rolnictwa ekologicznego dają gwarancję, że przy ich produkcji i przetwarzaniu nie stosowano promieniowania jonizującego ani genetycznie modyfikowanych organizmów i ich pochodnych - podkreśla Agata Tynka, specjalista ds. public relations w TÜV Rheinland Polska, firmie zajmującej się przyznawaniem certyfikatów. - Dopuszczone do wykorzystania w rolnictwie ekologicznym środki ochrony roślin i nawozy gwarantują brak ich negatywnego wpływu na jakość produktu końcowego. System kontroli produkcji ekologicznej pozwala na śledzenie każdego artykułu na wszystkich etapach produkcji, przygotowania i dystrybucji, począwszy od produkcji pierwotnej poprzez przechowywanie, przetwarzanie, transport, sprzedaż oraz zaopatrzenie ostatecznego konsumenta - dodaje.

 

Co najmniej 95%

Głównym założeniem przetwórstwa ekologicznego jest wytworzenie żywności ze składników ekologicznych, czyli produktów rolnych poddanych kontroli na zgodność z wymaganiami rolnictwa ekologicznego. W wyjątkowych przypadkach, gdy składnik nie jest dostępny w jakości ekologicznej, można użyć do produkcji zatwierdzonych składników nieekologicznych. - Wyrób może być jednak oznakowany jako ekologiczny wyłącznie wtedy, gdy co najmniej 95% składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki posiadające certyfikat zgodności z produkcją ekologiczną wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. Na opakowaniu produktów ekologicznych musi zostać podane miejsce pochodzenia rolniczych składników ekologicznych, numer jednostki certyfikującej sprawującej nadzór nad producentem oraz logo rolnictwa ekologicznego - wyjaśnia A. Tynka.

 

Pod kontrolą

Zdarza się, że zakłady decydują się na przetwórstwo ekologiczne tylko części produktów. W takiej sytuacji zobligowane są do oddzielenia produkcji ekologicznej od nieekologicznej oraz podjęcia koniecznych środków w celu zapewnienia możliwości identyfikacji partii i uniknięcia mieszania się. Regulacje prawne zabraniają stosowania promieniowania jonizującego przy produkcji i przetwarzaniu żywności oraz używania genetycznie modyfikowanych organizmów i ich pochodnych. Aby potwierdzić, iż zakupione substancje pomocnicze w przetwórstwie nie zawierają GMO, producent żąda od sprzedawcy potwierdzenia, że dostarczone produkty nie zostały wytworzone z GMO lub przy ich użyciu. Na jakość żywności ekologicznej wpływa również ograniczenie stosowania dodatków do żywności wyłącznie do naturalnych. - Wymagania stawiane przetwórcom mają zapewnić zachowanie wysokiej jakości biologicznej surowców. Odpowiednio dobrana technologia dla danego produktu przy uwzględnieniu metod produkcji mechanicznych, fizycznych, fermentacyjnych czy termicznych powinna zachowywać w możliwie niezmienionym składzie zawartość witamin, węglowodanów, białek czy też składników mineralnych - przypomina A. Tynka.

W przetwórniach kontrole przeprowadzane są przynajmniej raz w roku, dodatkowo inspektorzy mogą wpaść z tzw. niezapowiedzianą wizytą i - gdy to konieczne - pobrać próbki do badań na pozostałości pestycydów lub użycie środków niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym. - Wszystko po to, aby dać gwarancję konsumentom i zwiększyć zaufanie co do wartości niesionych przez rolnictwo ekologiczne - zapewnia A. Tynka.

 

Zachęta dla producentów

Od 1 stycznia 20121 r. zacznie obowiązywać nowe rozporządzenie Parlamentu Europejskiego dotyczące zasad rolnictwa ekologicznego. Chodzi o ujednolicenie przepisów, z których wiele wprowadzono ponad 20 lat temu. Ma to być zachęta do produkcji ekożywności. Nowe rozporządzenie zakłada, m.in.: równą konkurencję - producenci żywności ekologicznej z krajów spoza UE będą podlegać dokładnie tym samym normom i regulacjom, co producenci w krajach wspólnoty. Teraz ich produkty są dopuszczane na unijny rynek, jeśli spełniają lokalne zasady, które UE uznała za podobne do europejskich. Zgodnie z nowymi regułami importerzy będą musieli się dostosować do unijnych standardów. Dostaną na to pięć lat od wejścia w życie nowych przepisów. Ponadto dopuszczalne będą gospodarstwa „mieszane” - rolnicy będą mogli, w ramach jednego gospodarstwa, prowadzić uprawy ekologiczne i konwencjonalne, ale będą musieli je bardzo wyraźnie rozdzielić. Procedury certyfikacyjne mają być prostsze dla małych gospodarstw. Będzie również możliwość poszerzenia listy produktów objętych certyfikacją ekologiczną.


ROZMOWA

 

Tylko z certyfikatem

 

Izabela Zdrojewska, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

 

Polacy interesują się produktami eko, zwłaszcza spożywczymi. Na co powinni uważać podczas zakupów?

 

Przede wszystkim konsumenci powinni zawracać uwagę na oznakowanie i nazewnictwo produktów oraz na certyfikat rolnictwa ekologicznego. Warto podkreślić, że produkt ekologiczny zawiera odniesienia do ekologicznej metody produkcji oraz 1ogo rolnictwa ekologicznego.

 

Czym jest produkt ekologiczny?

To taki, który został wytworzony zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, czego potwierdzeniem jest certyfikat wydany przez jednostkę, która kontroluje producenta, sprawdzając m.in. czy wszystkie zasady zostały prawidłowo spełnione.

 

Gdzie najlepiej robić zakupy, by zaopatrzyć się w produkty eko?

 

Produkty ekologiczne są coraz powszechniej dostępne zarówno w dużych marketach, jak i mniejszych sklepach oraz bazarach. Kupić je także można w gospodarstwach ekologicznych.

 

Jakie są oznaczenia i na co powinniśmy uważać, by nie zostać oszukanym na bazarach?

 

Warto zwrócić uwagę na oznaczenia, czyli na logo rolnictwa ekologicznego i terminy związane z ekologiczną metodą. Najczęściej stosowane w tej dziedzinie nazewnictwo to „eko”, „bio”, „organiczny”, „ekologiczny”. W przypadku, gdy mamy wątpliwości co do produktu, np. do sprzedawanych luzem warzyw, które nie są oznakowane, warto zapytać sprzedawcę o certyfikat rolnictwa ekologicznego. Można go później zweryfikować na stronie jednostki, która takie atesty wydaje.

 

Czym różnią się produkty z oznaczeniem: „bio”, „eko”, „ekologiczny”?

 

W odniesieniu do znakowania każdy z tych terminów zaświadcza, że produkt pochodzi z rolnictwa ekologicznego. Mogą być one stosowane wyłącznie w przypadku certyfikowanych produktów ekologicznych.

 

Jakich produktów eko powstaje w Polsce najwięcej?

 

Dane z ostatnich dwóch lat pokazują, że liczba rolników ekologicznych w Polsce spada, zmniejsza się też powierzchnia upraw. Wzrosła za to liczba przetwórni ekologicznych i podmiotów zajmujących się przygotowaniem takich wyrobów. Rośnie produkcja pierwotna - z upraw surowców do spożycia dla człowieka mamy najwięcej zbóż, owoców i warzyw. Na pierwszym miejscu są rośliny przeznaczone na pasze dla zwierząt, a następnie łąki i pastwiska.

MD

Powrót

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Aktualności

Więcej artykułów z tej kategorii »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FOTOGALERIA

Orszaki Trzech Króli


W uroczystość Objawienia Pańskiego 6 stycznia barwne i liczne Orszaki Trzech Króli przeszły ulicami miast i wiosek naszego regionu. Z roku na rok jest ich coraz więcej. Jak zaznaczył biskup siedlecki Kazimierz Gurda, uczestnictwo w orszakach pomaga nam przeżywać tajemnice naszej wiary.

FOTOGALERIA

Kolędowanie przedszkolaków


14 stycznia katolickie przedszkole „Ogródek św. Franciszka” w Siedlcach było gospodarzem I Międzyprzedszkolnego Konkursu Kolęd i Pastorałek „W drodze do Betlejem”. Inspiracją do scenicznych występów dzieci, które zaprezentują muzyczne talenty, stały się słowa św. Augustyna, że „kto śpiewa, ten dwa razy się modli”. [fot. Monika Król]

PATRONAT "ECHO"


Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej
Zapraszamy młodzież szkół ponadpodstawowych do udziału w 24 Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy Biblijnej odbywającym się w roku szkolnym 2019/2020.
więcej »
Festiwal Kolęd i Szczodrywek
25 stycznia we Włodawskim Domu Kultury po raz 19 zaprezentują się zespoły śpiewacze z Polski oraz przygranicznych obszarów Białorusi i Ukrainy.
więcej »
Abby Johnson z wizytą w Polsce
Jej historia podbiła serca Polaków: dyrektor jednej z klinik aborcyjnych pod wpływem swoich doświadczeń porzuca pracę i staje się obrończynią życia. O swojej niezwykłej przemianie Abby Johnson opowie w lutym na spotkaniach w Bydgoszczy, Krakowie, Pile, Rumi oraz w Warszawie.
więcej »
Dzieci Zamojszczyzny
Siedleckie uroczystości upamiętniające 77 rocznicę ratowania Dzieci Zamojszczyzny odbędą się w niedzielę 2 lutego. Organizatorem obchodów jest Stowarzyszenie Domu Dziecka - Pomnika im. Dzieci Zamojszczyzny.
więcej »
 

POLECAMY


Za Nim
Każde powołanie ma wyjątkową wartość, bo opowiada historię zwycięstwa łaski Bożej. Książka „Za Nim” zawiera świadectwa kapłanów i sióstr zakonnych, którzy opowiedzieli o swojej drodze poszukiwania i odnalezienia Boga.
więcej »
Święty na nasze czasy
W pamięci Polaków kard. Stefan Wyszyński, Prymas Polski, zapisał się jako wielki mąż stanu, człowiek wyjątkowej odwagi, ale nade wszystko nieugięty świadek Chrystusa.
więcej »
 

SONDA

 

Czego uczą nas bł. Męczennicy Podlascy?

że są wartości, których za wszelką cenę trzeba bronić, nawet za cenę życia

że wierność Bogu bardzo dużo kosztuje

zaufania mimo wszystko - z wiarą, że wyda ono błogosławione owoce

są wzorem odwagi - także, a może zwłaszcza, dla młodych ludzi

trudno powiedzieć - unici żyli w innych czasach, borykali się z innymi problemami



LITURGIA SŁOWA


Wtorek
Czytania:
;
Ewangelia:


Czytania na dzień dzisiejszy - www.mateusz.pl

PROMOCJA

 

 
statystyka

NASI PARTNERZY

Copyright 2008 Echo Katolickie

Realizacja KREATOR