17 lutego 2019 r. Imieniny obchodzą: Zbigniew, Julian, Łukasz

Pogoda: Siedlce

Numer 7
14-20 lutego 2019r.

menu

NEWS

W jaki sposób osoby niepełnosprawne mogą wnioskować o wsparcie z PFRON? Szczegóły w bieżącym numerze ECHA!

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Kultura

 
 

Od pasji wszystko się zaczyna

23 sierpnia 2017 r.

Kulturalnie i kulinarnie


fot. TK

Zorganizowana po raz pierwszy w Kłoczewie „Biesiada wokół tradycyjnego jadła” udowodniła, że dzisiejsza wieś ma potencjał nie tylko kulturalny, ale i kulinarny.

Zasadnicza część spotkania miała charakter kongresu. Do siedziby domu kultury przybyło sześciu producentów żywności tradycyjnej z całej Lubelszczyzny. Ich sugestii i dobrych rad wysłuchali mieszkańcy Kłoczewa. Sympozjum poprowadziła dyrektor GOK. - Wierzę, że inicjatywa pozwoli przełamać problem braku wsparcia i wpłynie na realizację przez rolników wspólnych inwestycji w zakresie przetwarzania produktów rolnych - mówi Anna Żaczek.

Inicjatorem imprezy był Gminny Ośrodek Kultury w Kłoczewie przy wsparciu Lokalnej Grupy Działania „Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”. Pieniądze na realizację projektu wyłożył Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz PROW na lata 2014-2020.

 

Recepta na sukces

Zasadnicza część spotkania miała charakter kongresu. Do siedziby domu kultury przybyło sześciu producentów żywności tradycyjnej z całej Lubelszczyzny. Ich sugestii i dobrych rad wysłuchali mieszkańcy Kłoczewa. Sympozjum poprowadziła dyrektor GOK. - Wierzę, że inicjatywa pozwoli przełamać problem braku wsparcia i wpłynie na realizację przez rolników wspólnych inwestycji w zakresie przetwarzania produktów rolnych - mówi Anna Żaczek.

Jako główny prelegent wystąpiła Jolanta Pecio, producentka zdrowej żywności z okolic Nałęczowa, która od lat zajmuje się wytwarzaniem tłoczonego na zimno oleju z nasion i ziół. Prowadzi też edukację przyrodniczą, ekologiczną, kulturową oraz turystykę poznawczą. O swoje drodze do sukcesu opowiedziała uczestnikom kongresu, którzy z wykładu pt. „Od gospodarstwa przez pasję do biznesu”, dowiedzieli się m.in., jakie walory może mieć tradycyjna żywność oraz jak ważne jest kulinarne dziedzictwo regionu. Głównymi adresatami wystąpień były kobiety i ludzie młodzi, którzy, nie widząc perspektyw na wsi, wyjeżdżają do miast.

 

Degustacje i konkursy

Po zakończeniu sympozjum przeniesiono się na stadion w Starym Zadybiu, gdzie mieszkańcy świętowali dożynki. Ekologiczne wyroby były eksponowane na specjalnie przygotowanych straganach. Przy każdym stoisku radą służyli producenci. Można było spróbować różnego rodzaju pierogów i wędlin własnego wyrobu.

W innym miejscu swoje produkty prezentował Roman Wolny, pszczelarz z Kazimierza Dolnego. Część jego pasieki znajduje się na terenach leśnych. Stąd w ofercie znalazły się m.in. miody ze spadzi iglastej. - Korzystam z ekologicznych metod produkcji. Cenię obszary, gdzie człowiek nie poprawia natury - podkreślił R. Wolny.

Ekologicznymi wyrobami pochwaliła się również J. Pecio, wystawiając paletę olejów. - Mam ich 15 rodzajów. Stale dokupuję nasiona nowych roślin oleistych - przyznała.

Na uczestników biesiady czekały też dodatkowe atrakcje. Dzieci wzięły udział w konkursie plastycznym „Moja buzia się uśmiecha, kiedy kasza na nią czeka”. Dorośli obejrzeli pokaz gotowania na wielkiej patelni.

Tomasz Kępka

Powrót

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Aktualności

Więcej artykułów z tej kategorii »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FOTOGALERIA

Uroczystości w Pratulinie


23 stycznia w pratulińskim sanktuarium odbyły się doroczne uroczystości z racji wspomnienia bł. Męczenników Podlaskich. Wydarzeniu towarzyszyło poświęcenie Domu Pielgrzyma. Uroczystościom przewodniczyli kard. Kazimierz Nycz oraz bp Kazimierz Gurda i bp Piotr Sawczuk. [fot. AWAW]

FOTOGALERIA

Dzień Życia Konsekrowanego


Każdy dzięki Duchowi Świętemu odkrywa swój własny sposób ofiarowania się Ojcu Niebieskiemu. Własny, ale otrzymany i przyjęty od Boga; własny, ale jednocześnie potwierdzony przez Kościół, w którym jest obecny i działa Boży Duch; własny, ale w odniesieniu do Jezusa Chrystusa, bowiem żadne ofiarowanie siebie poza Chrystusem nie może być przyjęte przez Ojca. Tylko Jego ofiara została przyjęta - podkreślił bp Kazimierz Gurda w homilii podczas Eucharystii sprawowanej w święto Ofiarowania Pańskiego. [fot. M. Król]

PATRONAT "ECHO"


Bal karnawałowy 2019
Caritas Diecezji Siedleckiej Środowiskowy Dom Samopomocy w Białej Podlaskiej organizuje już po raz 17 bal karnawałowy skierowany do osób z niepełnosprawnością.
więcej »
Warsztaty biblijne
Katolickie Stowarzyszenie „Civitas Christiana” w Warszawie zaprasza młodzież szkół ponadgimnazjalnych wraz z katechetami do udziału w pierwszej edycji warsztatów biblijnych pt. „Poznaj list św. Pawła do Rzymian”.
więcej »
Tropem Wilczym
3 marca, po raz piąty we Włodawie, odbędzie się Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych. W programie są biegi na dystansie 5 km oraz na symbolizującym datę śmierci ostatniego z wyklętych odcinku 1963 m.
więcej »
 

POLECAMY


O oczekiwaniu i obecności
Jedyną właściwą odpowiedzią na tę dojmującą tęsknotę jest Bóg. Papież Benedykt XVI przypomina, że chrześcijanie oczekują powtórnego przyjścia Pana, jednocześnie już żyjąc tym, czego się spodziewają.
więcej »
O księżach z krwi i kości
Dlaczego jedni stawiają księży na świeczniku, a drudzy wdeptują ich w ziemię? Bo nie rozumieją, czym jest kapłaństwo i kim tak naprawdę jest kapłan.
więcej »
Unici przed kamerą
31 stycznia zakończyły się zimowe zdjęcia do filmu „Z ziemi podlaskiej”. Produkcja przybliża wstrząsające losy naszych unitów.
więcej »
 

SONDA

 

Wyrzucanie żywności uważam za...

grzech

marnotrawstwo

problem współczesnego świata

nieodpowiedzialność

nie uważam tego za coś złego



LITURGIA SŁOWA



Czytania:
; ;

Ewangelia:


Czytania na dzień dzisiejszy - www.mateusz.pl

PROMOCJA

 

 
statystyka

NASI PARTNERZY

Copyright 2008 Echo Katolickie

Realizacja KREATOR